واکسن آنفولانزای قوی و موثر با یاری فناوری نانو ساخته می گردد
به گزارش مجله تور یک روزه، Fighter نام واکسن آنفلوانزای جدیدی است که مبتنی بر نانوذرات بوده و در آزمایش های پیش بالینی اثربخشی جالب توجهی داشته است.
به گزارش گروه فناوری خبرنگاران، شرکت پاپ بیوتکنولوژیز (POP Biotechnologies) که از دانشگاه بوفالو انشعاب یافته در حال آزمودن فناوری لیپوزم خود برای ساخت واکسن ضدکرونا است؛ این شرکت از همین فناوری برای فراوری واکسن آنفولانزا استفاده نموده که اثربخشی بالایی در موش های آزمایشگاهی داشته است. Fighter نام واکسن آنفلوانزای جدیدی است که مبتنی بر نانوذرات بوده و در آزمایش های پیش بالینی اثربخشی جالب توجهی داشته است.
این واکسن که از پروتئین های مقابله نماینده با بیماری ساخته شده، می تواند باعث افزایش اثربخشی، فراوری واکسن آنفلوانزای فصلی را تسریع کند. در قالب یک واکسن آنفولانزای آزمایشی، متشکل از میلیارد ها کیسه کوچک کروی که پروتئین های ضدعامل عفونت را در خود حمل می نمایند، این واکسن عملکرد قابل توجهی را در مطالعات پیش بالینی اثبات نموده است.
این فناوری اثربخشی واکسن های آنفلوانزای فصلی را بهبود بخشید که براساس اطلاعات منتشر شده توسط مراکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا معمولاً 40-60 درصد است. یکی از مزیت های این فناوری آن است که برای فراوری مقادیر انبوه واکسن، زمان کمتری احتیاج است؛ زیرا برخلاف بیشتر واکسن های آنفلوانزای فصلی این واکسن احتیاج به تخم مرغ ندارد.
همچنین این واکسن احتیاج به دوز های کمتری دارد، در نتیجه منابع واکسن افزایش می یابد که با توجه به ماهیت غیرقابل پیش بینی آنفلوانزا می تواند بسیار مهم باشد. جاناتان لاول، دانشیار مهندسی پزشکی دانشگاه بوفالو و نویسنده ارشد این مقاله می گوید: این نتایج بسیار دلگرم نماینده است. به طور معمول، واکسن های آنفلوانزا حاوی میکروب های غیرفعال شده بوده یا براساس اشکال ضعیف شده بیماری فراوری می شوند. واکسنی که ما در حال فراوری آن هستیم، یک واکسن نانوذره پروتئین نوترکیبی است که پاسخ ایمنی قوی را در بدن ایجاد می نماید.
کلید موفقیت این واکسن لیپوزومی به نام کبالت-پورفیرین-فسفولیپید یا CoPoP است که لاول و همکارانش توسعه داده اند. این کیسه های کوچک کروی که به اندازه کافی کوچک هستند، ستون فقرات آنچه در اصطلاح دارویی به عنوان پلتفورم واکسن شناخته می گردد را تشکیل داده است. از مشابه این فناوری برای واکسن ضدکرونا در آزمایش های بالینی اجرا شده در کره جنوبی استفاده شده است. این آزمایش بالینی با همکاری شرکت پاپ بیوتکنولوژیز (POP Biotechnologies) که توسط لاول بنیان شده و شرکت زیست فناوری کره جنوبی یوبیولوژیکس (EuBiologics) اجرا شده است.
این لیپوزوم ها به تنهایی با بیماری مقابله نمی نمایند، اما آن ها استعداد ویژه ای دارند. این ترکیبات به طور خود به خود پروتئین های ویروسی را که باعث پاسخ های ایمنی بدن می شوند، به نانوذرات قوی تری تبدیل می نمایند.
متیو میلر، دانشیار بیوشیمی و علوم زیست پزشکی در دانشگاه مک مستر می گوید: این تبدیل پروتئین به نانوذرات سودمند است، زیرا پروتئین های محلول به سطح لیپوزوم ها متصل می شوند، جایی که پروتئین ها پاسخ قوی تر سیستم ایمنی بدن به بیماری را موجب می شوند.
در این مطالعه، محققان گروهی از پروتئین ها را که به عنوان هماگلوتینین شناخته می شوند به لیپوزوم های CoPop وارد کردند. یک هماگلوتینین خاص، معروف به H 3 HA تریمریک، باعث ایجاد پاسخ ایمنی قوی در موش های آزمایشگاهی شد.
این واکسن حتی با دوز های کمتر از 2 نانوگرم، محافظتی مشابه با واکسن هایی با دوز هایی در حد میکروگرم ایجاد می نماید. محققان توانستند به طور هم زمان 10 پروتئین نوترکیب مربوط به سویه های متمایز ویروس آنفلوانزا را برای فراوری یک نانوذره چند ظرفیتی به کار بگیرند.
دوز 5 نانوگرم در موش ها از آنفولانزای H 5 N 1 محافظت می نماید، معروف به آنفلوانزای مرغی، ویروسی که به گفته اپیدمیولوژیست ها احتمال ایجاد بیماری همه گیر را دارد.
منبع: خبرگزاری دانشجو