غنی و به روز بودن شعر بومی هر منطقه حیات شعری آن منطقه را پویا می کند

به گزارش مجله تور یک روزه، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در خوزستان، مدت زمان کوتاهی است که قدم به جرگه شاعران گذاشته اما در این زمان توانسته خوش بدرخشد و کارنامه قابل قبولی از خود ارائه دهد. علی کاظمی متولد 18 شهریور 1363 اهواز است. او در دوران دانشجویی اش که کارشناسی فیزیک دانشگاه چمران بود، با شرکت در جلسات انجمن ادبی دانشگاه شهید چمران و دیگر انجمن های ادبی اهواز، آرام آرام به سرودن شعر علاقه مند و به صورت جدی وارد این عرصه شد. کاظمی که در سه دوره جشنواره سراسری دانشجویی ترنج برگزیده شده است، در هشتمین جشنواره شعر استان خوزستان که آیین خاتمهی آن در خاتمه فروردین ماه جاری برگزار شد، با تجربه اول خود توانست در بخش کلاسیک این جشنواره به مقام برتر برسد. به همین بهانه با این شاعر اهوازی به گفت وگو نشستیم که در ادامه از نظر مخاطبان می گذرد.

غنی و به روز بودن شعر بومی هر منطقه حیات شعری آن منطقه را پویا می کند

از وبسایت ویکی پدیا دیدن نمایید.

دغدغه ها و مقصود شما از سرودن شعر کلاسیک چیست؟

بهتر است با یک بیت پاسخ این سوال را بدهم.

چه حرف ها که درونم نگفته می ماند

خوشا به حال شماها که شاعری بلدید

درواقع شعر زبان نگفتنی ها و حرف هایی است که شاید به راحتی نمی تواند به زبان آورده شود؛ خواه این سخنان عاشقانه باشد یا اجتماعی، سیاسی و مذهبی. برخی مفهوم ها باید در زبان شعر بیان شوند تا حق مطلب ادا شود.

با اشعار کدام یک از شعرای کلاسیک گذشته کشور و همچنین شعرای معاصر احساس نزدیکی بیشتر دارید؟

از شاعران فقید گذشته اولین انتخاب حسین منزوی و فروغ فرخزاد است و از شاعران حال حاضر، شعرای بسیاری الهام بخش من در سرودن شعر هستند. شاعرانی همچون: محمدعلی بهمنی، فاضل نظری، غلامرضا طریقی، حامد ابراهیم پور و دیگر شاعرانی که ذکر نام همه آنان در این مجال نمی گنجد.

چه عاملی شما را برای شعر گفتن ترغیب می کند و از چه مسائل و منابعی الهام می گیرید؟

اصولا شعر باید دغدغه مند باشد؛ حال این دغدغه می تواند مذهبی، سیاسی، اجتماعی و یا حتی عاشقانه باشد و قطعا الهام بخش شاعر در سرودن شعر، جدای از احوال درونی اش باید جامعه و محیط پیرامونش را نیز دربربگیرد.

چرا برخی اشعار مدرن و سبک های بعد از آن نتوانسته اند با مخاطب ارتباط برقرار کنند؟

شعر مدرن اگرچه در پرداختن به موضوعات روز جامعه جلوتر از دیگر سبک ها بود، ولی با پشت پا زدن به سنت های اصیل و فرهنگِ گذشتگان و خود بزرگ بینی در تاریخ ادبیات، موجب شد بین شعر و شاعران مدرن با عموم جامعه فاصله ایجاد کند.

جایگاه شعر خوزستان را نسبت به گذشته چگونه ارزیابی می کنید و آیا نسل جوانِ شاعر، توانسته در ابن جهت پیشرو باشد؟

از گذشته شعر خوزستان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است و همچنان در سطح اول ادبیات ایران، استادان بزرگی داریم که از رویش های گذشته شعر خوزستان بوده اند. اما متاسفانه در چند سال اخیر با توجه به دلایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مختلف، آنگونه که شایسته استان است به نظر می رسد که سرمایه های ادبیات خوزستان کشف نشده و پرورش نیافته اند. به همین علت آن معدود استعداد های ادبیات خوزستان هم، پس از کمی مطرح شدن ترجیح می دهند که در استان و شهر دیگری به فعالیت خود ادامه دهند که این موضوع قطعا از آسیب های جدی فرهنگی خوزستان محسوب می شود.

آیا با این گفته موافق هستید که شعر و شاعری در حال کم فروغ شدن است یا فکر می کنید همچنان می تواند بر مخاطب تاثیرگذار باشد؟

به شخصه معتقدم شعر هنر اول ایرانیان بوده و هست و قطعا خواهد بود. با این جمله کاملا موافق نیستم. شعر همواره نشان داده که در طول تاریخ توانسته جهتِ حقیقی خود را پیدا کند. اما اگر بخواهم سوال شما را به گونه دیگری پاسخ دهم، باید بگویم شعر و شاعری در سال های اخیر به نوعی روزمرگی دچار شده است که همین مساله همواره به عنوان یکی از چالش های جدی ادبیات در طول تاریخ بوده است و علاقه مندان با دغدغه ادبیات، باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشند.

چه تعریفی از شعر بومی و محلی استان دارید و در حال حاضر شعر بومی استان در چه مراتبی واقع شده است؟

شعر بومی هر استان و منطقه، مُعرّف و پرچمدار اصلی شعر آن مرز و بوم است. هر اندازه شعر بومیِ یک منطقه غنی، به روز و زنده باشد، به تبع آن حیات شعری منطقه نیز پویا خواهد بود. هرچند بر این باورم آنچنان که شایسته است به شعر بومی پرداخته نمی شود و شاعرانی که اشعار بومی دارند، مورد بی توجهی و بی مهری قرار می گیرند.

قصد ندارید مجموعه شعرهایتان را در قالب یک دفتر چاپ کنید؟

هنوز مجموعه شعر چاپ شده ای ندارم ولی به امید خدا مجموعه شعر آماده ای برای سال جاری در دست چاپ دارم. همچنین از سوی بنیاد شعر و ادبیات داستانی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای دو دوره آموزشی شعر کلک خیال دعوت شدم که منتخب آثار برگزیدگان این دوره ها در کتابی با عنوان در راه به چاپ رسیده که دو شعر من نیز جزو اشعار برگزیده بوده است. در خاتمه از مسئولان فرهنگی استان به خاطر تلاش شان در جهت اعتلای فرهنگ و ادبیات خوزستان که نمونه آن برگزاری جشنواره شعر خوزستان است، قدردانی می کنم و امیدوارم ادبیات خوزستان همچون گذشته پرچمدار ادبیات در کشور و شاعران این استان بسانِ قبل در تاریخ ادبیات ایران اسلامی خوش بدرخشند.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 2 خرداد 1400 بروزرسانی: 2 خرداد 1400 گردآورنده: onedaynet.ir شناسه مطلب: 1577

به "غنی و به روز بودن شعر بومی هر منطقه حیات شعری آن منطقه را پویا می کند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غنی و به روز بودن شعر بومی هر منطقه حیات شعری آن منطقه را پویا می کند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید