صف های طولانی گاز در سیستان و بلوچستان ، قیمت 5برابریِ کپسول گاز در بازار آزاد زابل ، پشت پرده کمبود گاز چیست؟
به گزارش مجله تور یک روزه، کمبود گاز در سیستان و بلوچستان موضوع تازه ای نیست. این مساله موجب شده که شهروندان از ساعت های اولیه صبح مجبور به ایستادن در صف های طولانی برای خرید یک یا دو سیلندر گاز مایع شوند.

جهت دریافت مشاوره خدمات چاپ بروشور آنلاین از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا چاپ بروشور های تبلیغاتی حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، یکی از دلایل کمبود گاز در مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان ضعف در توزیع کپسول های گاز و نبود نظارت است. موضوعی که باعث شده بازار کاذب اما بسیار پردرآمدی برای دلالان به وجود آید. دلالانی که کپسول ها را با قیمت 8 هزار تومان می خرند و آنها را در بازار آزاد با نرخ 30 تا 35 هزار تومان به مردم می فروشند.
- گلایه شهفرایندان سیستانی از وضع موجود
دادخداد رخشانی، یکی از شهفرایندان سیستانی در این رابطه گفت: هیچ نظارتی بر فرایند توزیع گاز در زابل وجود ندارد. اگر نظارت و برنامه ریزی درستی بود، الان مردم به این درد گرفتار نبودند.
وی ادامه داد: هر سال با آغاز فصل سرما بدبختی و بیچارگی سراغ مردم سیستان می آید و مرتبا باید در رنج و عذاب باشیم و تنمان بلرزد که وقتی کپسول تمام شد، چه باید بکنیم.
سارانی، یکی دیگر از شهفرایندان گفت: تقریبا 10 روز است که گاز کپسولمان تمام شده و من ساعت های زیادی در صف گاز هستم اما چون صف ها شلوغ است، گاز گیرمان نمی آید.
او ادامه داد: من به اتفاق همسرم هر روز در صف کپسول گازمی ایستیم و امروز به سختی توانستیم کپسول بگیریم. آخر این چه شرایطی است که باید با این فلاکت و بدبختی مردم زندگی نمایند، اگر مسئولان نمی توانند و از عهده کار بر نمی آیند، بفرایند کنار یا اینکه واقعا فکری برای این شرایط سیستان داشته باشند.
علی نورا، یکی دیگر از شهفرایندان گفت: اگر واقعا مشکل کمبود گاز است، پس چرا در بازار آزاد کپسول به وفور یافت می گردد.
او ادامه داد: ماشین های شرکت گاز بارگیری می نمایند و از آنجا که مشتری دلال دارند و پول خوب می دهند، به جای اینکه کپسول را بین مردم توزیع نمایند، آنها را به دلالان می دهند تا آنها با هر قیمتی که می خواهند، به مردم بفروشند.
این شهفرایند گفت: عدم نظارت درست و توزیع ناعادلانه گاز مایع، مردم را به اینجا رسانده است و مسئولان باید فکری برای این شرایط بنمایند.
زادمهر، یکی دیگر از شهفرایندان گفت: در هر لحظه از شبانه روز شما در بازار آزاد می توانید کپسول به قیمت 35 هزار تومان پیدا کنید. حتی اگر کل استان در قحطی کپسول باشد.
او ادامه داد: زمانی که شرکت های توزیع گاز یا تاسیسات سیلندر پرکنی در زابل آغاز به توزیع می نمایند، ظرف دو تا سه ساعت فورا تانکر 18 تنی به اتمام می رسد. چون به جای اینکه به مردم گاز بدهند، به ماشین هایی که کپسول آزاد می برند و در روستاها یا مرز به قیمت آزاد می فروشند، گاز می دهند.
مجتبی نورا، از دیگر شهفرایندان، روی آوردن مردم به گازسوز کردن خودروها با کپسول را دلیل شلوغی صف های گاز عنوان نمود و گفت: من و خیلی از جوانانی که شغلی نداریم و مسافرکشی می کنیم، چون نمی توانیم بنزین لیتری 3هزار تومان تهیه کنیم، مجبوریم خودرویمان را با سیلندر گازمایع گازسوز کنیم و از طرفی چون گذاشتن کپسول سی ان جی هم هزینه بالایی دارد و در منطقه ما هم گازسی ان جی وجود ندارد، مجبوریم به شیوه های غیراستاندارد و به وسیله کپسول گاز ماشینمان را گازسوز کنیم.
وی ادامه داد: امکان دارد یک روز درمیان احتیاج به کپسول گاز پیدا کنیم. چراکه بنزین سهمیه ای دو سه روزه تمام می گردد. خیلی از جوانان مثل من هستند. ما باید مرتبا در صف گاز باشیم تا بتوانیم امرار معاش کنیم.
مهدی شهرکی، از دیگر شهفرایندان سیستانی گفت: کار گازکشی در زابل با کندی انجام می گردد. درخواست ما از مسئولین این است که گازکشی را با سرعت بیشتری ادامه دهند تا مردم از این فلاکت و بدبختی نجات پیدا نمایند. تا کی باید داستان تکراری صف های طولانی گاز در این منطقه ادامه داشته باشد؟
مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی نماید.
فایل آن را از اینجا دانلود کنید: video/mp4
- مشکل، کمبود گاز نیست
مسئول تاسیسات سیلندرپرکنی گازمایع رستم گاز سیستان، کمبود ماشین های کِشنده را علت ضعف در توزیع گاز دانسته و گفت: اگر ماشین های کشنده به اندازه کافی باشند، مسئله ای برای توزیع گاز نیست اما چون تعداد این ماشین ها کم است و جمعیت دچار کمبود گاز، زیاد است، صف های طولانی گاز به وجود می آید.
حسن پور اظهار کرد: ماشین های کشنده به طور معمول 2 میلیون و 500 هزار تومان کرایه می گیرند تا گاز مایع را به شرکت یا تاسیسات ما تحویل و در مخازن تخلیه نمایند اما در بازار آزاد 5 میلیون تومان کرایه می گیرند. پس برایشان نمی صرفد که کار معمولی انجام دهند و بنابراین بارشان را به طور آزاد تخلیه می نمایند.
او گفت: ما ماشین هایی که برایمان گاز می آورند را مجبوریم با دادن انعام راضی نگه داریم. چون اگر این کار را نکنیم، گاز نمی آورند.
حسن پور تاکید نمود: مشکل ما کمبود گاز نیست. مشکل حمل گاز است. خودروهای کشنده برای حمل گاز در این منطقه کم است. در صورت اختصاص یک کشنده محتوی گاز مایع در هر روز به تاسیسات، این مشکل اصلا به وجود نمی آید.
مسئول تاسیسات سیلندرپرکنی گازمایع رستم گاز سیستان در مورد گلایه مندی مردم از نحوه توزیع گاز هم گفت: حرف شهفرایندان درست است اما وقتی آنها به داخل تاسیسات هجوم می آورند و به حرف کسی گوش نمی نمایند، بی نظمی ایجاد می گردد و فرایند کارها کند می گردد.
حسن پور اضافه نمود: آمدن مردم به داخل تاسیسات غیر از این که کار تحویل دادن کپسول ها را کند می نماید، بسیار خطرآفرین است. چراکه اگر کسی کبریتی برای روشن کردن سیگار روشن کند، فاجعه به بار خواهد آمد.
- خاطیان را معرفی کنید
فرماندار زابل هم در این باره گفت: حداقل مصرف گاز مایع در روز حدود 40 تن است که ما در حوزه سیستان 8 صندلی توزیع گاز داریم که از این تعداد 5 صندلی در شهرستان زابل، یک صندلی در زهک، یک مورد در هیرمند و یک مورد در نیمروز قرار دارند و چون شهرستان هامون فاقد صندلی است یکی از 5 صندلی زابل در اختیار شهرستان هامون قرار داده شده است.
غلامرضا گنجی گفت: اگر روزانه 4 کشنده (نزدیک به 80 تن گاز) در شهرستان زابل داشته باشیم، مسئله ای در توزیع گاز نخواهیم داشت اما مشکل بزرگ ما هجوم سایر شهفرایندان از حوزه سیستان به زابل است.
وی اظهار کرد: پس از کاهش سهمیه بنزین، تعداد زیادی از دارندگان خودروهای شخصی به سمت گازسوزکردن خودروهای خود رفته اند و بعضی از افراد نیز ده ها مغازه ال پی جی با تانکرهای چندهزار مترمکعبی به صورت غیرمجاز تعبیه نموده اند که ما در مرحله اول اقدام به پلمب مغازه های غیرمجاز کردیم.
گنجی ادامه داد: تعداد زیادی از شهفرایندان برای گرمایش منازل خود از کپسول گاز استفاده می نمایند. حتی مساجد برای گرمایش از گاز استفاده می نمایند و با توجه به اینکه در زابل 9 دانشگاه و مرکز آموزش عالی داریم و خودشان سهمیه مجزا دارند، به خاطر اینکه قیمت گاز مصرفی آنها زیاد است، از سهم خودشان استفاده نمی نمایند و از سهمیه شهفرایندان استفاده می نمایند.
فرماندار زابل از شهفرایندان خواست به هیچ وجه کپسول گاز را گران تر از قیمت مصوب خریداری ننمایند و با مأموران نظارتی همکاری نمایند و اگرصندلی یا خودروهای حمل گازمایع تخلفی انجام می دهند، یا گاز را گران تر می فروشند، آنها را معرفی نمایند و اطمینان داشته باشند که با افراد خاطی برخورد خواهد شد.
منبع: همشهری آنلاین