طبیعت کنیا چگونه است؟
به گزارش مجله تور یک روزه، کنیا سرزمینی است که آن را به افق های بیکران، طبیعت جادویی با چشم اندازهای رؤیایی و حیات وحش خاصش می شناسند. در این سرزمین می توان به تماشای خورشیدی نشست که در دل ساوانا بیدار می گردد یا به غرش شیرهایی گوش سپرد که با نسیم سحرگاهی بیدار شده اند. این کشور به طبیعت و حیات وحش بی نظیر خود معروف است و هر گوشه اش مملو از حکایت هایی است که گوش نواز هستند. در ادامه از طبیعت کنیا بیشتر خواهیم گفت.

جاذبه های طبیعی کنیا چیست؟
طبیعت کنیا مکانی ایدئال برای روح های ماجراجو به شمار می رود. این کشور در هر گوشه وکنار خود زیبایی و رازهای ناشناخته ای دارد و از مهاجرت بزرگ گله های وحشی در ماسای مارا تا سواحل بکر اقیانوس هند زیبایی های بسیاری را به نگاه مشتاق ماجراجویان تور کنیا ارائه می نماید. طبیعت کنیا از بخش های متنوعی تشکیل شده که در ادامه به آنها می پردازیم.
جغرافیای کشور کنیا
کشور کنیا در امتداد خط استوا از نظر افقی و در طول 38 درجه شرقی از نظر عمودی، به دو نیمه تقسیم شده است. این کشور از جنوب با تانزانیا، از شمال با سودان جنوبی و اتیوپی، از غرب با دریاچه ویکتوریا و اوگاندا و از شرق با سومالی و اقیانوس هند همسایه است.
آب وهوای کنیا
آب وهوا در کنیا تحت تأثیر دو عامل یعنی بادهای موسمی ساحلی از اقیانوس هند و ارتفاع واقع شده است. این بادها باعث ایجاد دو فصل بارندگی در این کشور می شوند. باد موسمی گرم و خشک شمال شرقی (کاسکازی) از خلیج فارس بین نوامبر تا مارس/آوریل می وزد؛ درحالی که باد موسمی کوسی گرم و مرطوب جنوب شرقی (moist kusi monsoon) از آوریل/مه تا اکتبر جریان دارد.
باد کوسی که تا حدی خنک تر است بیشترین مقدار بارندگی را در اواخر آوریل، مه و اوایل ژوئن به وجود می آورد که این دوره را با نام باران های طولانی می شناسند. فصل نسبتاً خنک از اواخر ژوئن تا اکتبر است که بارندگی کمتری دارد. فصل بارندگی دوم، موسوم به باران های کوتاه، برای چند هفته در ماه های نوامبر و دسامبر ادامه دارد و پس از آن، از اواسط دسامبر تا مارس، یک فصل خشک با هوای گرم و عمدتاً بدون باران شروع می گردد.
آب وهوای کنیا اگرچه در تئوری قابل پیش بینی است؛ اما تغییرات اقلیمی باعث شده که پیش بینی های دقیق آب وهوا در تاریخ های خاص همچنان سخت باشد.
پستی و بلندی های کشور کنیا
کنیا به وسیله نصف النهار 38 درجه شرقی به دو بخش کاملاً متفاوت تقسیم می گردد. نیمه شرقی این کشور به آرامی به سمت ساحل مرجانی اقیانوس هند شیب پیدا می نماید و نیمه غربی به وسیله مجموعه ای از تپه ها و فلات ها به سمت دره ریفت شرقی به شکل ناگهانی ارتفاع می گیرد. در غرب این دره، فلاتی با شیب ملایم به سمت غرب قرار گرفته که پایین ترین بخش آن دریاچه ویکتوریا را به اشغال درآورده است.
کشور کنیا به شکل کلی به 5 منطقه جغرافیای زیر تقسیم می گردد:
- حوزه دریاچه ویکتوریا
- دره ریفت و ارتفاعات مجاور
- فلات شرقی
- منطقه ها نیمه خشک و خشک در شمال و جنوب
- نوار ساحلی
حوزه دریاچه ویکتوریا
این منطقه بخشی از یک فلات به شمار می رود که از سواحل دریاچه به سمت ارتفاعات ریفت امتداد دارد. ناحیه پایینی این منطقه که آن را حوزه اصلی دریاچه می دانند خود منطقه ای فلاتی محسوب می گردد که در ارتفاع بین 900 تا 1200 متر از سطح دریا قرار گرفته است. دشت های این منطقه به طور عمده از علفزار پوشیده اند و دشت کانو آن را تقریباً به دو نیمه تقسیم نموده است. بستر دشت کانو در شمال و جنوب به ارتفاعاتی می رسد که چندین آتشفشان خاموش در آن ها دیده می گردد و یکی از مهم ترین آنها کوه الگون در مرز اوگاندا و در شمال حوزه دریاچه به شمار می رود.
دره ریفت و ارتفاعات اطراف آن
این دره، منطقه مرتفع کنیا را به دو بخش دامنه ماو در غرب و رشته کوه آبردیر در شرق تقسیم می نماید. عرض این دره بین 50 تا 130 کیلومتر و ارتفاع بستر آن از 450 متر در نزدیکی دریاچه تورکانا به بیش از 2100 متر در حوالی دریاچه نایواشا می رسد؛ هرچند در جنوب و در نزدیک مرز تانزانیا دوباره به حدود 600 متر کاهش پیدا می نماید.
درون این دره، زنجیره ای از دریاچه های کم عمق قرار دارند که با آتشفشان های خاموش از یکدیگر جدا شده اند. بزرگ ترین این دریاچه ها نایواشا است و سایر دریاچه های مهم شامل ماگادی، ناکورو، بوگوریا و بارینگو هستند.
فلات شرقی
در شرق ارتفاعات ریفت، فلات شرقی واقع شده است که منطقه ای وسیع از سنگ های باستانی است و به آرامی به سوی دشت های ساحلی شیب پیدا می نماید. این منطقه شامل تپه های پراکنده و سازه های برجسته ای مانند تپه های تایتا، کاسیگائو، ماچاکوس و کیتویی می گردد.
منطقه ها نیمه خشک و خشک
منطقه ها نیمه خشک و خشک شمال و شمال شرق کنیا، بخشی از یک منطقه وسیع تر هستند که از مرز اوگاندا، به وسیله دریاچه تورکانا، تا فلات میان ارتفاعات اتیوپی و کنیا امتداد دارد. هرچند پوشش درختی و چمن در این منطقه ها بسیار کم است؛ اما منطقه ها تماماً بیابانی تنها به بیابان چالبی در شرق دریاچه تورکانا محدود می شوند. در این ناحیه، حرکت انسان ها و دام ها به شدت وابسته به منابع آب است و در بعضی منطقه ها، سکونت تنها در اطراف چاه ها و چشمه های معدود امکان پذیر است.
نوار ساحلی
نوار ساحلی کنیا که در امتداد اقیانوس هند قرار گرفته حدود 400 متر طول دارد. عرض این نوار ساحلی در جنوب تنها 16 کیلومتر اما در نواحی کم ارتفاع رودخانه تانا در شمال به حدود 160 کیلومتر افزایش می یابد.
در این منطقه بندرهای طبیعی بسیار خوبی قرار دارند که یکی از آنها بندر مومباسا است. این بندر به عنوان یکی از برترین بنادر در شرق آفریقا شناخته می گردد. این ناحیه نه تنها به علت موقعیت استراتژیک خود اهمیت مالی دارد؛ بلکه به علت سواحل زیبا و صخره های مرجانی، یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری در کنیا به شمار می رود.
دریاچه ها و رودخانه های مهم کشور کنیا
از دیگر جاذبه های کنیا که مسافران تور آفریقا در این کشور می توانند به دیدن آنها بروند دریاچه ها و رودخانه های مهم این کشور هستند. این دریاچه ها و رودخانه ها منظره ها طبیعی فوق العاده ای را رقم زده اند و از طرفی زیستگاه حیاتی بسیاری از گونه های جانوری به شمار می روند. از جمله دریاچه ها و رودخانه های بسیار مهم کنیا موارد زیر هستند:
دریاچه ویکتوریا
دریاچه ویکتوریا به عنوان بزرگ ترین دریاچه آب شیرین آفریقا و دومین دریاچه بزرگ آب شیرین دنیا شناخته می گردد. این دریاچه بخشی از مرز کنیا با اوگاندا و تانزانیا است و زیستگاه بعضی گونه های مختلف از ماهی ها و پرندگان به شمار می رود. این دریاچه مساحتی در حدود 26,828 مایل مربع دارد و به عنوان یک مخزن عمده بر رودخانه نیل عمل می نماید.
دریاچه رودلف (دریاچه تورکانا)
بزرگ ترین دریاچه کنیا تورکانا است که طولی در حدود 300 کیلومتر و عرضی حدود 50 کیلومتر دارد. این دریاچه مساحتی کمتر از دریاچه ویکتوریا دارد؛ اما به علتی تعلق دریاچه ویکتوریا به کنیا و کشورهای دیگر، نام بزرگ ترین دریاچه کنیا را از آن خود نموده است. دریاچه تورکانا به عنوان بزرگ ترین دریاچه بیابانی دائمی دنیا شناخته می گردد و آب آن آشامیدنی است؛ هرچند گوارا نیست.
دریاچه ناکورو
این دریاچه نمکی در پارک ملی دریاچه ناکارو و در چهارمین شهر بزرگ کنیا یعنی ناکورو واقع شده است. یکی از جاذبه های بسیار خاص این دریاچه حضور فلامینگوها در آن است که در گذشته تعداد آنها به بیش از 2 میلیون فلامینگو می رسید؛ اما امروزه مقدار آنها کاهش یافته است. این دریاچه همچنان بهشت پرندگان با حدود 500 گونه پرنده است و از جاهایی به شمار می رود که علاقه مندان به پرندگان باید به سراغش بروند.
دریاچه نایواشا
دریاچه نایواشا در شهرستان ناکورو قرار گرفته و یک دریاچه آب شیرین بزرگ است. این دریاچه در ارتفاع 1,884 متر از سطح دریا واقع شده است و بالاترین دریاچه در دره ریفت بزرگ به شمار می رود.
در اطراف این دریاچه یک باتلاق قرار گرفته که مساحتی در حدود 64 کیلومترمربع دارد و فراتر از این منطقه باتلاقی، جنگل هایی از درختان fever دریاچه را احاطه نموده اند.
رودخانه مارا
رودخانه مارا از تانزانیا به کنیا جریان دارد و در مهاجرت بزرگ حیات وحش در این کشور نقش مهمی را ایفا می نماید. هر ساله در طول مهاجرت بزرگ صدها هزار گورخر و غزال از این رودخانه عبور می نمایند و یکی از بی بدیل ترین صحنه ها را در سافاری کنیا برای مسافران کنیا رقم می زنند. این رودخانه زیستگاه اصلی حیوانات دیگری همانند تمساح ها و هیپوپوتاموس ها به شمار می رود.
رودخانه تانا
رودخانه تانا به عنوان طولانی ترین رودخانه کنیا شناخته می گردد و مسافتی حدود 1000 کیلومتر دارد. این رودخانه را با نام رودخانه ساگانا نیز می شناسند و با منظره ها زیبایی از جنگل ها، ساوانا و منطقه ها خشک احاطه شده است. رودخانه تانا دارای زیست بوم های متنوعی از جنگل ها و تالاب ها است و به عنوان زیستگاه طبیعی حیوانات و گیاهان بسیاری عمل می نماید.
رشته کوه های معروف کنیا
از دیگر عناصر مهم در طبیعت و جغرافیای کنیا ارتفاعات و رشته کوه های این کشور هستند. ارتفاعات بی نظیر کنیا فرصتی مناسب را به ماجراجویان طبیعت می دهد تا به کوهنوردی و کاوش در طبیعت بکر این منطقه ها بپردازند. از جمله رشته کوه ها و کوه های معروف کنیا موارد زیر هستند:
کوه کنیا
کوه کنیا با ارتفاع 5199 متر به عنوان دومین قله بلند آفریقا شناخته می گردد و یکی از نمادهای طبیعی این کشور به شمار می رود. این کوه به علت اینکه از قله های پوشیده از یخ تشکیل شده منظره ها بی نظیری آفریده و از طرفی به یکی از مقاصد اصلی کوهنوردان بدل گشته است. کوه کنیا آب وهوای متغیری دارد و همین مسئله باعث شده تا گونه های متنوع گیاهی و جانوری خاصی داشته باشد.
کوه البورگ
از دیگر کوه های معروف کنیا رشته کوه البورگ است که در شمال این کشور قرار گرفته و منظره ها بکر و بدیعی دارد. تنوع زیستی این رشته کوه از دیگر نکات قابل توجه در خصوص آن است و این کوه را به یکی از گزینه های مورد علاقه مسافران تور کنیا بدل می نماید.
پارک های ملی کنیا
بسیاری از افراد کنیا را نام پارک های ملی معروف آن می شناسند. این پارک های ملی که خانه حیات وحش استثنایی کنیا به شمار می روند مقصدی همیشگی برای مسافران تور آفریقا هستند. از جمله پارک های ملی معروف کنیا می توان به موارد زیر اشاره نمود:
پارک ملی ماسای مارا (Masai Mara National Reserve)
پارک ملی ماسای مارا را به عنوان یکی از معروف ترین پارک های ملی کنیا و دنیا می شناسند. یکی از مواردی که باعث معروفیت این پارک شده مهاجرت سالانه گرازهای وحشی و سایر حیوانات از جمله گورخرها، فیل ها و شیرها در آن است. این پارک در جنوب غربی کنیا و در نزدیکی مرز با تانزانیا واقع شده است و به عنوان یک بخش از زیست بوم بزرگ سرنگتی شناخته می گردد.
پارک ملی آمبوسلی (Amboseli National Park)
پارک ملی آمبوسلی به علت چشم اندازهای بسیار زیبا از کوه کلیمانجارو در پس زمینه خود معروف است. این پارک در جنوب کنیا و نزدیک مرز با تانزانیا قرار گرفته و یکی از برترین جاها برای مشاهده فیل های آفریقایی به شمار می رود.
پارک ملی تسوو (Tsavo National Park)
پارک ملی تسوو از دو پارک جداگانه شرقی و غربی تشکیل شده است. این پارک مساحتی در حدود 22000 کیلومترمربع دارد و به عنوان بزرگ ترین پارک ملی کنیا و یکی از بزرگ ترین پارک ها در دنیا شناخته می گردد. این پارک به علت منظره ها بسیار زیبا و شگفت انگیز و تنوع زیستی فوق العاده معروف است.
پارک ملی نایروبی (Nairobi National Park)
پارک ملی نایروبی در نزدیکی مرکز قرار گرفته و به عنوان اولین پارک ملی کنیا شناخته می گردد. این پارک به علت نزدیکی به شهر نایروبی تلفیقی از منظره ها طبیعی و حیوانات بزرگ آفریقایی همانند شیرها و گورخرها را در کنار آسمان خراش ها به نگاه مشتاق مسافران ارائه می نماید.
حیوانات بومی کنیا
یکی از جاذبه های بسیار مهم کنیا حیات وحش این کشور است. در واقع بسیاری از مسافران تور خارجی به علت حیات وحش خاص این کشور از جمله حیوانات بسیار مهم کنیا به آن سفر می نمایند. از حیوانات بسیار معروف در حیات وحش کنیا موارد زیر هستند:
شیر
شیر از جمله حیوانات مهم کنیا به شمار می رود که در گله های 15 تا 20 عضوی زندگی می نماید. دیدن شیرها در سافاری یکی از بخش های مجذوب کننده سفر به کنیا است که می تواند در پارک های معروف ماسای مارا، تساو، و آمبوسلی رقم خورد.
پلنگ
از دیگر حیوانات بسیار مهم در حیات وحش کنیا پلنگ است که به عنوان حیوان بومی کنیا نیز از آن یاد می گردد. یکی از برترین مکان هایی که می توان در آن به دیدن پلنگ ها نشست پارک ملی ماسای مارا است. بعلاوه این حیوان را می توان در پارک ملی سامبورو و بسیاری پارک های ملی دیگر نیز مشاهده کرد.
فیل
فیل آفریقایی به عنوان بزرگ ترین پستاندار و حیوان بومی کنیا شناخته می گردد. در این کشور پارک ملی آمبوسلی را به عنوان خانه فیل ها در کنیا می شناسند؛ هرچند زیست بوم پارک ملی تسوو بیشترین تعداد فیل ها را در خود جای داده است.
کرگدن
در سال 1960 کنیا خانه حدود 20 هزار کرگدن سیاه به شمار می رفت. در عرض دو دهه شکار این حیوانات باعث شد تا تعداد آنها به کمتر از 3000 کرگدن برسد و خوشبختانه امروزه با برنامه های حفاظتی تعداد آنها افزایش یافته است. اگر به دیدن کرگدن ها علاقه مندید می توانید آنها را در پارک های ملی همانند پارک ملی مرو و پارک ملی نایروبی دیدن کنید. بعلاوه منطقه لایکیپای (Laikipia) از دیگر جاهایی است که می توان کرگدن های بسیاری را در آن دیدن کرد.
بوفالو
یکی دیگر از حیوانات بسیار معروف و بومی حیات وحش کنیا بوفالو افریقایی نام دارد که آن را می توان در پارک ملی ماسای مارا دید. بوفالو به شکل طبیعی در معرض تهدیدات کمتری قرار گرفته و به همین علت نگرانی در خصوص خطر انقراض آنها تا امروز وجود نداشته است. این حیوان در گله های بزرگ زندگی می نماید و به عنوان یکی از پنج حیوان بزرگ (Big Five) شناخته می گردد.
تور کنیا با خبرنگاران
کنیا به عنوان یکی از مجذوب کننده ترین مقاصد گردشگری در آفریقا با ترکیب بی نظیری از حیات وحش، فرهنگ غنی و منظره ها طبیعی خیره نماینده یکی از برترین جاهایی است که می توان برای سفر به آن فکر کرد. این کشور با حیات وحش بی نظیر خود و پارک های ملی معروفی همانند ماسای مارا رؤیای دیدن از نزدیک حیوانات را برآورده می نماید و با منظره ها طبیعی شگفت انگیز و فرهنگ غنی یک سفر ماجراجویانه را رقم می زند.
اگر تمایل دارید تا در تور این کشور شرکت داشته باشید، می توانید در خصوص قیمت تور کنیا و شرایط این سفر با مشاوران آژانس گردشگری خبرنگاران مشورت کنید. با آگاهی از قیمت تور کنیا می توانید برای سفر خود بهتر برنامه ریزی کنید و رؤیای دیدن پنج حیوان بزرگ را در طبیعت بی نظیر این کشور برآورده سازید.
سؤالات متداول
آیا در کنیا می توان بیگ فایو را مشاهده کرد؟
بله. در پارک های ملی معروف کنیا همانند ماسای مارا می توان به دیدن پنج حیوان بزرگ معروف به بیگ فایو رفت.
برترین زمان برای سفر به کنیا چه زمانی است؟
از جولای تا اکتبر برترین زمان برای سفر به کنیا به خصوص دیدن مهاجرت بزرگ حیوانات در ماسای مارا است.
معروف ترین پارک های ملی کنیا چه نام دارند؟
از معروف ترین پارک های ملی کنیا می توان به ماسای مارا، تساو و آمبوسلی اشاره نمود.
برترین پارک ملی برای دیدن مهاجرت بزرگ حیوانات کدام است؟
ماسای مارا را برترین مکان برای دیدن مهاجرت بزرگ حیوانات می دانند.
چه حیواناتی را می توان در کنیا مشاهده کرد؟
در کنیا می توان حیوانات بسیاری همانند شیر، فیل، کرگدن، بوفالو، یوز، زرافه، گورخر و بیش از 1000 گونه پرنده را به دیدن نشست.
منبع: دالاهو